28 Nisan 2015

Telegram mesajlaşma uygulaması

Telegram uygulamasını daha önce duymadıysanız kısaca whatsapp alternatifi bir uygulama olarak tarif edebilirim. Kısa zamanda çok sayıda kullanıcıya erişen Telegram uygulaması daha hızlı çalışma ve gizlilik prensibiyle öne çıkıyor. Uygulamayı google play vb. uygulama mağazalarında ve telegram.org resmi sitesinde bulabilirsiniz.

Telegram uygulaması da android, iphone ve windows phone platformları haricinde PC/Mac/Linux masaüstü yazılımları ile ve web sürümüyle birlikte çeşitli platformlarda kullanım imkanı veriyor. Daha önceki bir yazımda whatsapp web sürümünden bahsetmiştim. Telegram uygulamasının web sürümündeki ilk göze çarpan avantajı whatsapp uygulamasında olduğu gibi web sürümünü kullanabilmek için aynı zamanda mobil cihazınızda da uygulamanın açık ve internete bağlı olması zorunluluğunun olmaması. Yani bilgisayardan telegram kullanmak için mobil cihazınızın internete bağlı olmasına bile gerek yok.

Telegram sitesinde yazan "Neden Telegram'a geçmeliyim?" bölümündeki maddelere göre Telegramın ilk özelliği gizlilik. Telegram ile gönderilen mesajlar şifrelenmiş olarak gönderiliyor ve tercihe göre alıcıya ulaştıktan sonra kendini imha edebiliyor (mesaj sunucusundan kaldırılıyor). Telegram bulut tabanlı çalıştığı için farklı cihazlar üzerinde mesajlarınıza erişebilirsiniz. Ayrıca telegram uygulaması tüm rakiplerinden daha hızlı çalıştığını iddia ediyor. Bunu gerçekçi olarak test etmek için ilerleyen zamanlarda uygulamanın çok sayıda kullanıcıya ulaşmasını beklemek gerekecek sanırım. Bulut tabanlı olmasının yanısıra telegram sunucuları merkezi değil dağıtık olarak tüm dünyaya yayılmış durumda ve bu sayede daha hızlı ve güvenli bir hizmet sağlıyor. Bunun dışında telegram uygulaması geliştiriciler için açık kaynak bir API sunuyor. Bu api kullanılarak telegram altyapısını kullanan telegram gibi bir uygulama geliştirmeye izin veriliyor. Telegram her zaman ücretsiz olmayı vadediyor ve reklam gösterimi bulunmuyor. Bu özelliklerin haricinde telegram için sohbet ve medya dosyaları için herhangi bir sınırlandırma bulunmuyor. Grup oluşturma ve toplu mesajlaşma gibi özellikleri de bulunuyor.

Bahsettiğim bu özellikler haricinde ciddi fark yaratacak bir özelliği daha bulunuyor telegram hizmetinin. Bu da aslında gizlilik ile ilgili bir özellik. Whatsapp bildiğiniz gibi telefon rehberinizde kayıtlı olan kişilerle iletişim kurmak için kullanılıyor ve iletişim kurmak istediğiniz kişinin öncelikle telefon numarasını almış olmanız gerekiyor. Telegram bu konuda bir yenilik getirmiş ve aynı şekilde rehberinizde bulunan telegram kullanıcılarıyla kolayca iletişim kurabilmenin yanı sıra isteğe bağlı olarak kendinize bir kullanıcı adı seçerek telefon numaranızı vermeden yalnızca kullanıcı adınızı vererek de sizinle iletişim kurulmasına izin verebiliyorsunuz. Bu özelliğiyle telegram uygulaması whatsapp uygulamasına güçlü bir alternatif olmasının dışında piyasadaki kullanıcı adı ile çalışan mesajlaşma uygulamalarının sağladığı gizliliği de sağlamış oluyor.

Telegram resmi sitesinde tüm özelliklerini görebilirsiniz. Telegram uygulaması gelecek dönemde daha çok kullanıcıya ulaşarak yayılacak gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Kripto paralar hakkında

Kripto paralar, merkezi olmayan, şifrelenmiş ve dağıtılmış bir veritabanı olan blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulan dijital par...