29 Nisan 2017

İsviçre çakısı gibi eleman aranan iş ilanları


Eğer günümüzde iş arayışında iseniz ve çeşitli ilan sitelerinde her gün türlü türlü ilan okuyup iş arıyorsanız muhtemelen bazı ilanlar için "bu nasıl ilan? sanki bir kişi değil üç kişi alacaklar" şeklinde aklınızdan geçirmişsinizdir. İş arayışında olmasam da bu tür örnekleri sosyal medya ve çeşitli sitelerde birçok kez gördüm ve bu tür ilanların meydana gelmesinde etkili olabileceğini düşündüğüm ve ilanı veren firma tarafında yaşanmış olması mümkün olan bir hikaye teorim var.

Bu tür bir ilanı veren firmada daha önce çalışmış olan ve işe alınırken makul kabul edilecek (bildiğiniz ütopik olmayan insan arayan) türde bir ilan ile işe alınmış olan bir eleman zaman içinde kendini beğendirme, işten çıkarılma endişesi, başka firmalara daha rahat geçiş yapabilmek vb. kendine göre nedenlerle kendini geliştirir iş tanımında olmayan şeyleri öğrenip farklı görevler üstlenmeye başlar. Zamanla bu eleman farkında olmadan aslında birden çok kişinin işini yapıyor hale gelir. Bu durumun farkında olmayan yada farkında olsa da canına minnet olan firma ise bu şekilde özverili (ve verimli) bir elemana sahip olmanın verdiği mutlulukla iş hayatına devam eder ve bir süre sonra bunun normal bir durum olduğunu ve her elemanın böyle olması gerektiğini düşünmeye ve bu bilinci benimsemeye başlar zamanla içten içe. Daha sonra ise gün gelir bu becerikli eleman bir şekilde işten çıkmak ister ve firmadan ayrıldığında derin bir boşluk hissine kapılan firma deyim yerindeyse içine oturmuş olan bu durumu telafi etmek adına daha önceden benimsediği türden olan yeni bir isviçre çakısı eleman almak ister. İşte bunun sonucunda ise şu anda kariyer sitelerinde çokça gördüğünüz türde ilanlar ortaya çıkar.

Eğer firmalar bu tür ilanlar ile eleman bulmanın ne kadar olduğunu görürlerse zaten bir süre sonra vazgeçip daha adil türde bir ilan verecekler ama olur da ilana uygun bir eleman bulurlarsa işte bu durum bu tür ilanların devam edeceği anlamına gelir. Sonuçta ik dünyası da bir çeşit arz talep dengesine sahiptir ticarette olduğu gibi. Bence bu tür ilanlar veren firmaların öğrenmesi gereken şey öncelikle işe alım yapmanın herhangi bir makine yada robot satın almak değil insana yatırım yapmak anlamına geldiğidir.

Hiç yorum yok:

Kripto paralar hakkında

Kripto paralar, merkezi olmayan, şifrelenmiş ve dağıtılmış bir veritabanı olan blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulan dijital par...