20 Mayıs 2016

Git ile yeni proje oluşturmak ve ilk commit

Eğer bir sürüm kontrol sistemi kullanmak isterseniz bu konuda git tavsiye ederim. git ile kullanmak istediğiniz sunucuda (github, bitbucket vs.) projeniz için yeni bir repository oluşturduktan sonra sisteminizde komut istemini açarak aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

Eğer henüz yapmadıysanız projeniz için bir dizin oluşturun ve yeni dizine gidin:

mkdir /path/to/your/project
cd /path/to/your/project


Daha sonra git repo ayarlarını aşağıdaki komutlarla yapabilirsiniz:

git init
git remote add origin https://kullaniciadi@bitbucket.org/kullaniciadi/projeadi.git

İlk komut ile boş bir git repo başlatmış olursunuz. İkinci komut ise bu oluşturulan git reposu için hedef url tanımı yapmış oluyorsunuz. İkinci komutta geçen kullaniciadi yerine git hizmeti aldığınız sitedeki kullanıcı adınızı yazın. Komutta örnek olarak bitbucket.org kullandım eğer github.com yada başka bir siteden hizmet alıyorsanız o sitenin adresini girin. Hemen ardından tekrar kullanıcı adınızı ve daha sonra bir bölü işareti ayracından sonra git hizmeti veren sitede oluşturduğunuz projenin adını sonunda .git uzantısıyla birlikte yazın. Bu komutu da başarılı bir şekilde çalıştırdıktan sonra sıra geldi ilk commit işlemini göndermeye. Bunun için de aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:

git add -A
git commit -m 'ilk commit'
git push -u origin master

Bu kısımdaki ilk komut ile çalışma dizininde bulunan tüm dosyaları commit ile göndermek üzere ekledik. İkinci komutla ise önceki komutta eklediğimiz dosyaları göndermek üzere bir commit kaydettik ve parametre olarak da yapılan değişikliği yazdık. Bu komuttan sonra eğer isterseniz git status komutunu kullanarak git reposunun son durumunu görebilirsiniz. Daha sonra son kullandığımız komutla ise yerel bilgisayarda yaptığımız değişiklikleri daha önce tanımladığımız git repo kaynağına göndermiş olduk. Bu son komutu başarılı bir şekilde çalıştırdıktan sonra git hizmeti aldığınız sitede projenize ait repo sayfasında gönderdiğiniz güncellemeyi görebilirsiniz. projenizde herhangi bir değişiklik yaptığınızda çoğunlukla git için add, commit ve push komutlarını kullanarak yaptığınız güncellemeleri önce yerel git reposunda uygulayıp daha sonra merkez sunucuya göndermiş olursunuz.

Hiç yorum yok:

Kripto paralar hakkında

Kripto paralar, merkezi olmayan, şifrelenmiş ve dağıtılmış bir veritabanı olan blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulan dijital par...