17 Ağustos 2008

PHP Hakkında

Php, sunucu taraflı betiksel (script, scripting) bir programlama dilidir. Nesneye yönelik programlamayı destekler ve C tarzı bir sözdizime sahiptir. Daha önce C, C++, Java gibi bir dille ilgilendiyseniz Php 'ye çok kolay uyum sağlayabilirsiniz. Sürekli geliştirilir ve ücretsizdir. Ayrıca neredeyse bütün işletim sistemleri ve platformlarda çalışabilir.

Php kelimesi ilk başta "Personal Home Page" kelimelerinin kısaltması olarak ortaya çıktı ancak daha sonra aynı GNU (Gnu is Not Unix) gibi özyinelemeli (recursive) bir üslupla Php Hypertext Preprocessor (PHP) haline geldi.

Php esnek bir dildir. Örneğin java gibi sıkı tip denetimine sahip değildir. Bir değişkeni kullanmak için onu önceden tanımlamış olmanız gerekmez. Kullanmaya başladığınız anda o değişken tanımlanmış olur ve ona uyguladığınız işlemlere göre biçim değiştirir. Örneğin bir sayı değişkenini karakter katarıyla bitiştirip aynı değişkene atadığınızda o artık bir sayı değil bir karakter katarıdır. Bu konuda ayrıntıya girmeyeceğim ama şunu bilin ki bu ve bunun gibi birçok esneklik programcıya oluşturmak istediği yazılıma odaklanırken kolaylık sağlar ancak bu imkanlar hata yaptığınızda onu farketmenizi zorlaştırır. Bu yüzden sadece sunucunun vereceği olası hata mesajlarına itibar ederek hata almadığınız sürece hızla ilerlemek yerine kontrollü bir şekilde ve sürekli test ederek yazılımınızı geliştirmeye deam etmelisiiniz.

Hazır "yazılım" kelimesinin yeri gelmişken bir konuya açıklık getirmek istiyorum: Php bazılarının düşündüğü gibi sadece bir web sitesi geliştirme şablon aracı değildir. İlk çıktığında belki amacı bu yöndeydi ama sürekli geliştirilmesiyle günümüzde internet üzerinde kullanıma yönelik her türlü yazılımın geliştirme ortamı olmuştur. Php web sitesi oluşturmada şablon oluşturma amacının dışında veritabanı uygulamaları -aslında veritabanı kullanmayan büyük ölçekli php yazılımı yok gibidir- , kontrol panelleri, çok kullanıcılı sistemler (forumlar, paylaşım siteleri vs.), alışveriş siteleri, bazı türde oyun siteleri, kurumsal kaynak planlama yazılımları ve şu an aklıma gelmeyen birçok alanda, özet olarak doğrudan kullanıcı - donanım etkileşimi gerektirmeyen ve kullanım arayüzü sistemi olarak web tarayıcılarının yeterli olduğu her yazılım türü için php dili kullanılabilir. Ayrıca birçok masaüstü yazılımının da php veya benzeri bir dille yazılmış sunucu taraflı bileşenleri vardır.

Php dili için asıl kaynak php dilinin resmi sitesi olan Php.net dir. Bu adreste dilin özellikleri ve yapısı hakkında her türlü bilgiye ulaşılabileceği gibi muhtemelen en çok sevilen özelliği olan arama motorunu kullanarak istediğiniz işlevlere, sınıf özelliklerine, standart değişken tanımlamalarına ve bunlar gibi php ile ilgili ihtiyacınız olan bilgilere kolayca erişebilmenizdir. Bunun yanında başvuru niteliğinde ve örneklerle zenginleştirilmiş bir php kitabı alarak (mysql kullanımı ve apache kurulum bilgileri de içermesi tercih sebebidir) düzenli bir sıra ile konuları takip edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Kripto paralar hakkında

Kripto paralar, merkezi olmayan, şifrelenmiş ve dağıtılmış bir veritabanı olan blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulan dijital par...