16 Kasım 2008

Firebug ile hata ayıklama

Her yazılım alanında olduğu gibi web programlamada da hata ayıklama programcı için önemli bir süreçtir. Bu yazımda hata ayıklama sürecini geliştiriciler için kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz Firebug eklentisinden bahsetmek istiyorum. Bu eklenti firefox tarayıcısı için geliştirilmiştir ve şu adresten kolayca indirip kurabilirsiniz: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1843 . Firebug 'ın IE, Opera, ve Safari için kullanabileceğiniz bir Lite sürümü de vardır ancak bunun firefox için geliştirilen orjinal eklenti kadar iyi olduğunu sanmıyorum.

Firebug ile tarayıcıyı ilgilendiren her kod üzerinde hata ayıklama ve izleme yapabilirsiniz. Yani izlediğiniz sayfada bulunan Html, Css ve Javascript kodlarını düzenleyip değişiklikleri eşzamanlı olarak görebilirsiniz. Ayrıca firebug ile sunucuya yapılan çağrıları da (post/get) izleyebilirsiniz. Aşağıda firebug eklentisinin örnek bir görüntüsü bulunuyor. Eklentiyi kurduktan sonra firebug 'ı açmak için tarayıcının sağ alt köşesindeki firebug böcek resmini tıklayabilir yada F12 tuşunu kullanabilirsiniz.

Firebug 'ı ister yeni bir pencerede ister tarayıcının alt kısmında çalıştırabilirsiniz.Css sekmesini kullanarak sayfanızdaki öğelerin biçimlendirmesini anlık olarak değiştirebilirsiniz. Net sekmesini kullanarak sayfanızın yaptığı çağrıların tümünü ms cinsinden yüklenme zamanlarıyla ve ayrıntılı başlık ve yanıt bilgileriyle izleyebilirsiniz. Ayrıca Javascript sekmesini kodlarınızı düzenleyebilir ve hata ayıklama işlemleri yapabilirsiniz. Bununla birlikte performans ölçümü yaparak kodlarınızın nerede tıkandığını görebilirsiniz. Sayfanızın işleyişi boyunca herhangi bir hata oluştuğunda tarayıcı pencerenizin sağ alt köşesinde oluşan hata sayısıyla birlikte bir uyarı görürsünüz. DOM sekmesini kullanarak sayfanızın nesne yapısını inceleyebilirsiniz. Firebug 'ın ilginç bir özelliği de doğrudan javascript kodu çalıştırabilmenizdir. Bunu yapmak için konsol sekmesini açıp en altta çıkan ve başında >>> bulunan satırı kullanabilirsiniz. Ayrıca bu satırın en sağındaki ok işaretini kullanarak kod yazabileceğiniz bölümü genişletebilirsiniz. Özet olarak Firebug bir geliştirici olarak karşılaşabileceğiniz hataları bulup düzeltmek için kullanışlı bir araçtır.

Hiç yorum yok:

Kripto paralar hakkında

Kripto paralar, merkezi olmayan, şifrelenmiş ve dağıtılmış bir veritabanı olan blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulan dijital par...