Eğer iş ilanlarının bulunduğu insan kaynakları sitelerinde ilan detaylarına dikkat ettiyseniz özellikle bilişim sektörüyle ilgili ilanlarda genelde net olarak istenen özellikler belirtilir. Şu dilleri bilen, şu teknolojilere hakim, daha önce şunları yapmış olan vs. şeklinde yazılır ilanlarda. Aslında bu ilanlarda belirtilen gereksinimler birer yetenekten ziyade aslında birer beceridir. Çünkü işveren ilanda yazan metinlere göre size o becerileri ne kadar sürede kazandığınızla ilgilenmez. Yalnızca bilip bilmediğinizle yani becerilerinizle ilgilenir.
İş ilanlarını dikkate almadan yalnızca temel bir ayrıştırma yaparsak yetenek kavramı doğuştan gelen özellikler için kullanılabilirken beceri kavramı ise çaba gösterip kazanılan yetkinlikler için kullanılabilir.
İngilizcede de bu iki kavram aynı şekilde farklı kelimelerle ifade edilir. Bir konuda yeterlilik durumuna skill (beceri) denirken, bir konuda öğrenme kabiliyeti, uyum sağlama, kavrama ve geliştirme gibi özellikler ise talent (yetenek) kelimesiyle ifade edilir.
Aslına bakarsanız size beceri kazanmanızı sağlayan yeteneklerinizdir. İşverenler ise bir iş ilanında genellikle becerileri belirterek aradıkları çalışanı bulmaya çalışırlar. Bunun nedenlerinden birisi işverenin çalışanın eğitimi için zaman harcamak istememesi olabilir. Ne kadar yetenekli olursanız olun yeni şeyler öğrenmek, çalışma şekline uyum sağlamak ve kendinizi geliştirmek zaman alacaktır. Diğer bir neden de yetenek kavramının soyut bir kavram olup deneyimlemeden ölçülemez olmasıdır. Dolayısıyla işveren için aradıkları becerileri belirtmekten başka bir çare kalmıyor.
Aradığınız becerilere uyan birini bulmak için kişinin yetkinliklerine ve daha önce yaptığı işlere bakarak ve ayrıca mülakatlarda sorular sorarak bir fikre varabilirsiniz. Ancak kişinin yeteneğiyle ilgili fikre sahip olmanız için ona şans vermeniz ve bir süre birlikte çalışmayı deneyimlemeniz gerekir.
Beceri ve yetenek kavramları arasındaki farkı anlatmak için özetle şunu söyleyebiliriz: Herhangi bir konuda beceri kazanmak yani uzmanlaşmak için çalışıp zaman harcayarak yeteneklerinizi kullanırsınız ve kendinizi geliştirerek o konuda beceri sahibi olursunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder