19 Ekim 2008

Live Query eklentisi

Bu yazıda size faydalı bir jquery eklentisi olan Live Query 'den bahsetmek istiyorum. Kısaca açıklamak gerekirse Livequery jquery 'de kullanılan seçicileri dinamik hale getirir. Jquery'de bir seçici ile sayfanın DOM (document object model) kapsamındaki bir yada daha fazla öğesini seçtiğinizde bu öğelerin o anda mevcut olması gerekir. Ancak livequery bu zorunluluğu ortadan kaldırır. Livequery ile yapılan seçme işlemi sayfaya sonradan eklenen öğeleri de kapsar. Örneğin sayfanıza ajax ile içerik eklediğinizde bu içerikteki öğeler daha önce kullandığınız seçicilere uysa bile artık iş işten geçmiştir çünkü siz sayfanızdaki nesneleri seçtiğinizde yeni eklenen içerik yoktu. Ancak bu seçme işlemini livequery ile yaparsanız daha sonra eklenen içerikteki uygun öğeler de bu seçime dahil olacaktır. Örneğin aşağıdaki kodu kullanarak sayfanıza daha sonradan eklenecek olan bağlantıların da tıklandığında uyarı vermesini sağlayabilirsiniz:



$('a').livequery('click', function(event){
alert('tıklandı');
return false;
});

Ayrıca livequery ile seçicinize uyan bir nesne eklendiğinde ve kaldırıldığında çalışmak üzere işlevler tanımlayabilirsiniz:



$('li').livequery(function(){
// yeni öğe eklendiğinde çalışacak olan işlev:
$(this)
.hover(function(){
$(this).addClass('hover');
},function(){
$(this).removeClass('hover');
});
},
function() {
// öğe kaldırıldığında çalışacak olan işlev:
$(this)
.unbind('mouseover')
.unbind('mouseout');
}
);

Hiç yorum yok:

Kripto paralar hakkında

Kripto paralar, merkezi olmayan, şifrelenmiş ve dağıtılmış bir veritabanı olan blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulan dijital par...